Rehabilitering

Da ortopedisk kirurg Birger Valen og medisinstudent Ida Bjørnestad kom til Rotifunk i 2013, oppdaget de at fysioterapi og rehabilitering etter en skade ikke finnes i Rotifunk. Rullestoler og krykker finnes heller ikke.

Ortopdisk kirurg Birger Valen fra Haugesund arbeidet i Rotifunk i en periode i 2013. Da han kom ble det annonsert over hele byen ved hjelp av Rasta og megafonen hans: Benspesialisten er i by´n! Benspesialisten er i by´n! Alle med et benproblem; kom til sykehuset! Gratis behandling! Gratis behandling!

Funksjonshemmede mennesker strømmet til sykehuset. Ut av bungalovene kom gutter som hadde falt ned fra kokosnøttrær for mange år siden og knukket ryggen. Lamme og immobiliserte ble de båret lange strekninger til sykehuset for å treffe Benspesialisten.

Barn og voksne med polio og post-polio syndrom, kompliserte brudd, amputerte lemmer og pasienter med medfødte misdannelser kom. Alle med et håp om et bedre liv.

Og dr Valen undersøkte alle. Når han spurte: Har du hatt noen form for rehabilitering? ristet de på hodet. Det fantes ingen form for rehabilitering. Ingen fysioterapi. Ingen krykker, ingen rullestol.

Medisinstudenten Ida Bjørnestad var sammen med dr Valen under disse konsultasjonene. Hun hadde tidligere på turen besøkt fysioterapeuten Steven ved UMC Kissy General Hospital i Freetown, og sett hvordan hans program for rehabilitering fungerte. Hun startet planleggingen av et spinoff-prosjekt for Foreningen Haugesund-Rotifunk: Rotifunk Rehabilitation. Hun fikk skaffet krykker fra Steven mens hun var i Sierra Leone.

Ida planlegger å reise tilbake til Rotifunk, og å ta med seg flere krykker fra Norge. Hun bruker mye av tiden sin på Hatfield Archer Memorial Hospital, og hennes mål er å holde sykehuset med krykker og rullestoler i årene som kommer.