Kosthold

Hvordan kan noen sulte i Sierra Leone? Med landets mange elver, rike kystlinje, dyrkbare jord, fine temperaturer og tilgang på sollys?

Hvordan kan noen være underernært og undervektige i et land med slike ressurser? Svaret er grådighet, utnyttelse og urettferdig fordeling av godene. Svaret er en utmattende, lang krig. Og nå nylig: Ebola.

Mangelen på god næring er omfattende blant befolkningen. Et av våre prosjekter i Rotifunk går derfor ut på å tilby måltider tilsatt et fiskepulver (Arctic Fish Powder) til gravide og ammende kvinner, underernærte og skadede barn, og mennesker som lever med livstruende sykdommer som tuberkulose, AIDS, diabetes, kreft, kronisk malaria, hepatitt, og traumer.

Fiskepulveret leveres av fabrikken Seagarden på Husøy, Karmøy. Her er vann og fett fjernet fra fisken, mens resten av næringsstoffene beholdes. Pulveret inneholder 80% proteiner, samt vitaminer, jod og omega 3, som trengs for å bygge en sterk og sunn kropp. 

Fiskepulveret lagres i aluminiumsposer som inneholder nitrogen. Siden mesteparten av fettet er trukket ut, kan disse posene lagres i 15 graders varme i opptil et år, enda lenger dersom posene oppbevares i kjøler og ikke åpnes.

Martin har med seg en ny ladning fiskepulver på hver eneste reise til Rotifunk. Til nå har han vært der elleve ganger. Fremover planlegger han to årlige turer á seks uker.

Vi har også fått et tips om å forsøke å gro en spesiell plante som gir fra seg næringsrike stoffer. Vi vil  forsøke å gro denne planten i hagen til Hatfield Archer Memorial Hospital, og inkludere denne i kostholdsprosjektet.